× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Ide sa do tuhého!


14.03.2021

Záver základnej časti hokejovej Tipos extraligy je napínavý do svojich posledných kôl, veď definitívne uzatvorenú pozíciu má iba dvojica mužstiev, paradoxne tých, pre ktoré budú nasledujúce tri zápasy zároveň poslednými v aktuálne prebiehajúcom ročníku. Jedna z najvyrovnanejších sezón elitného slovenského hokeja pokračuje nedeľným kolom. To by mohlo prezradiť odpovede na niektoré základné otázky a spustiť matematické kalkulácie smerom k ďalším súbojom.

 

Brankársky boj legionárov

V netypickom čase, od 15:00, odštartuje na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu už celkovo deviaty súťažný zápas aktuálneho ročníka medzi Slovanom Bratislava a Nitrou. Mimo extraligových súbojov si celky z vrchu tabuľkového pelotóne zmerali sily trikrát i v rámci pohárových bitiek Tipsport Kaufland Cupu. Lepšou vzájomnou bilanciou disponujú „belasí“ - do víťazného konca doviedli až šesť stretnutí. Počas deviatich zápasov dokázali Slovanisti nastrieľať „corgoňom“ tridsaťdva gólov, pričom inkasovali dvadsaťštyri. Ak chcú domáci naďalej pomýšľať o prvenstve po základnej časti, musia zvíťaziť. V ceste im však bude stáť rozbehnutá Nitra, ktorá vyhrala posledné štyri zápasy. O jej výbornej forme svedčí iba jediná prehra z posledných ôsmich duelov a počínanie zverencov si pochvaľuje i hlavný tréner Antonín Stavjaňa. 

 

Nádej Trenčína žije 

Zatiaľ čo Trenčín bojuje o umiestnenie medzi prvou šesticou a vyhnutiu sa nadstavbovým bojom, Banská Bystrica má porciu ďalšej povinnej nádielky stretnutí istú, keďže po základnej časti skončí s istotou na deviatej, respektíve desiatej priečke. „Barani“ by svoj náskok pred prenasledovateľom z Nových Zámkov radi zvýšili a podariť by sa im to mohlo práve proti Dukle, s ktorou majú lepšiu vzájomnú bilanciu. „Vojaci“ pri prvom strete zvíťazili pomerne jednoznačne 5:1, no v ďalších dvoch prípadoch už víťazný recept na svojho soka a protivníka z finálových bojov spred dvoch rokov nenašli. Na Liptove pretrhli hráči zo stredného Slovenska sériu štyroch prehier v rade, keď si zgustli na poslednom tíme tabuľky. Naopak Trenčín načasoval formu výborne, veď z posledných šiestich vystúpení prehral iba raz – s rozbehnutou Nitrou. 

 

zdroj: Projekt Timeout (Kristína Prievalská)

 

Šanca napraviť si chuť

Beznádejne posledný a sezónu dohrávajúci Liptovský Mikuláš cestuj k donedávna neporaziteľne sa javiacim Michalovciam. Po excelentnej sérii trinástich zápasov, kedy východniari nepocítili chuť porážky a zaknihovali doposiaľ najúspešnejšiu šnúru od príchodu medzi slovenskú elitu prišla studená sprcha. Krásne rozpísanú rozprávku pozastavili na Zemplíne o dôležité body hrajúce Košice a streleckú chuť naposledy ukázal Zvolen, keď vysoko ovládol boj dvoch celkov z absolútnej špice extraligového rebríčku. Na záver druhého marcového pracovného týždňa majú zverenci fínskeho trénera Tomeka Valtonena veľkú šancu napraviť si chuť a vrátiť sa na víťaznú vlnu. Doposiaľ sa s tímom Milana Jančušku stretli trikrát a vyťažili deväť bodov a skóre 17:5.

 

Zámky o deviate, Detva o šieste miesto

Výsledky ako na hojdačke a katastrofálna januárová séria zaistila, že Nové Zámky sa po výbornom vstupe do aktuálneho ligového ročníka napokon nadstavbovým bitkám a bojom o play-off nevyhnú. Momentálne sa nachádzajú na desiatej, teda poslednej priečke zaisťujúcej nadstavbu. V štyridsiatom ôsmom kole na ich ľad pricestuje káder Detvy, ktorá je naďalej jedným z potenciálnych súperov mužstva z juhu Slovenska v nadstavbe. Tím Ernesta Bokroša pred kľúčovou fázou sezóny výkonnostne mierne akoby poľavil a z posledných desiatich zápasov mali prívlastok víťazný iba štyri, teda rovnaký počet ako majú v spomínanom období Nové Zámky. Podpoľanci potrebujú vyhrať, inak im hrozí výmena pozície s Trenčínom a bodové dorovnanie Košíc, čím by svoj boj o prvú šestku výrazne skomplikovali. Detva má všetko vo svojich rukách. Zvládne si udržať terajšiu pozíciu a priamo postúpiť do vyraďovačiek?

 

Megašláger pod Tatrami

Jednoznačný obrovský šláger nedeľného dňa sa odohrá na severe Slovenska. Pod Tatry pricestujú vysokou výhrou z posledného kola nabudení hráči Zvolena. Sedem gólov do siete tabuľkové suseda z Michaloviec „rytierov“ nepochybne namotivovalo a na ďalšiu obhajobu prvej pozície sú rozhodne pripravení. To však aj „kamzíci“, ktorí budú disponovať výhodou domáceho prostredia a chuťou prinavrátiť sa na čelo. Podariť sa to môže iba jednému mužstvu, Popradu teoreticky stačí zvládnuť zápas po predĺžení. Ak dnes za tri body zvíťazia hosťujúci „bryndziari“, výhru po základnej časti si môžu zaistiť už v ďalšom kole – doma proti maďarskému zástupcovi z DVTK. Zároveň by tak dali obrovskú šancu Michalovciam a Poprad by padol „až“ na tretie miesto. Iba v jednom z doterajších štyroch vzájomných stretov týchto mužstiev sa nepresadil Marcel Haščák. Fanúšikom bezpochyby utkvel v pamäti hlavne decembrový zápas, kedy „kamzíci“ Zvolen rozdrvili vysoko 9:2.

 

Košický boj a maďarská rozlúčka

Hokejisti maďarského DVTK stratili už aj čo i len teoretickú šancu na postup do play-off a so slovenskou Tipos extraligou sa nebudú lúčiť v štýle, akom si predstavovali. Radi by však zanechali dobrý dojem a s tunajšou elitou sa rozlúčili dôstojne. Mimo Zvolena a Liptovského Mikuláša čakajú Miškovec aj Košice, a práve najbližšie. „Oceliari“ dostali potrebný impulz, z posledných dvanástich zápasov prehrali iba tri razy a výrazne sa zapojili do bitiek o poslednú priečku zaisťujúcu priamy prienik do bojov vyraďovacej fázy. Košice predvádzajú oku lahodiaci hokej, navyše porazili Poprad a prerušili sériu predtým neporaziteľných Michaloviec. V riadnom hracom čase prehrali s „ľadovými medveďmi“ naposledy ešte 12. februára 2020, teda minulú sezónu. I tentokrát sa budú spoliehať na výkony pravidelne bodujúcich hokejistov. Posledné stretnutia dokázalo bodovať hneď niekoľko hráčov, čím tím z metropoly východu potvrdil obrovskú vyrovnanosť a napredovanie všetkých štyroch formácii. 

 

autor: Silvester Bobko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY